Pejsaž kao princip urbanističkog planiranja


Autor: vizkultura.hr

Originalan tekst dostupan na linku.

Objavljeni su rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonske podloge za izradu sportsko-rekreacijskog centra Korana u Karlovcu, kako bi se iznašlo najbolje rješenje za uređenje prostora koje će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno vrednovati lokaciju na desnoj obali Korane u gradskom centru. Na natječaju koji su proveli Grad Karlovac i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) prva nagrada dodijeljena je arhitektonskom studiju Atmosfera, čiji prijedlog predstavljamo u nastavku, a na ovome linku nalaze se informacije o radovima kojima su dodijeljene ostale nagrade.

Izvori podataka:
vizkultura.hr

Pejsaz

Karlovac – potpuno interaktivno iskustvo za sva osjetila

Za identitet grada Karlovca oduvijek su bile važne rijeke koje protječu njime, a jedan je od najvrjednijih predjela u središnjem dijelu grada upravo je prostor na obalama rijeke Korane. Cilj natječaja za izradu urbanističko-arhitektonske podloge za izradu UPU “ŠRC KORANA” je bio osmisliti idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za uređenje prostora ŠRC Korana na desnoj obali Korane u središtu grada Karlovca.

Na natječaju koji je trajao od 2. lipnja do 28. kolovoza ove godine pristiglo je 11 radova te je jednoglasno odlučeno da prvonagrađeni rad u neto iznosu od 76.000,00 kn bude koncept tima Atmosfera, čiji su članovi arhitekti Bernarda Silov, Davor Silov i Kristina Rogić , studentica arhitekture Petra Vlahek te arhitekt Davor Plavšić kao suradnik i Ksenija Radić Knežević kao vanjska suradnica za krajobraz.

Pejsaz Pejsaz Pejsaz

Kako održivo razvijati grad Karlovac uz rijeku Koranu?

Za početak ostavite sve za sobom. Da, to se odnosi i na vaše vozilo. Parkirajte ga uz rub naše zone i upustite se u avanturu života!
Prošećite splinom šetnica uz Koranu, pomirišite bilje, zagrlite stabla u najvećem fluvijalnom botaničkom vrtu botaniKA.
Okruženi zelenim ‘otocima’ prespavajte u KAmpu ili hotelu kušajući riječni kontinentalni obrok.
Aktivno se odmorite istražujući mnogobrojna sportsKA rekreativna događanja.
Raširite krila u leptirariju leptiriCA.
Otkrijte tajne života riječnih riba u akvariju aquatiKA.
Osvježite se u rijeci, uživajte u riječnim radostima skupljajući D vitamin na obalKAma Korane.
Prođite novim futurističkim ili starim drvenim mostom do jedinstvene zvjezdaste utvrde KArlovca.
I na kraju u festivalskom okruženju poslušajte omiljena muzičKA ostvarenja okruženi mirisom hmelja i ječma.

Pejsaz

Pejsaz

Pejsaz

Pri osmišljavanju idejnog rješenja za prostor obuhvata “ŠRC Korana” ispoštovane su prirodne i ekološke vrijednosti krajobraza rijeke Korane i plavnost područja kao glavne karakteristike, ali i zabranu gradnje na istaknutim lokacijama. Podizanjem nasipa kao mreže šetališta u odnosu na rijeku Koranu spriječit će se često plavljenje prostora i omogućit će se panoramski pogled prema rijeci Korani. Šetnice su generirane iz logičnih smjerova kretanja ka sadržajima i građevinama zadanih programom. Posljedica mreže šetališta je formiranje zelenih otoka koji uokviruju pojedinačne sadržaje (rekreativne otvorene prostore, paviljone, građevine).

Uz postojeći kupališni kontekst na desnoj obali Korane, nalaze se zeleni otoci definirani svojim sadržajima i obogaćeni zelenilom koje je tipično za fluvijalno područje. Predviđeni su otvoreni rekreativni sadržaji za ekstremne sportove poput skateboardinga i koturaljkanja, baseball igralište, košarke, odbojke na pijesku, mini golfa. Piknik park sa sjenicama i klupicama nalazi se u hladu u kojem mogu uživati obitelji s djecom nakon obilaska akvarija ili leptirarija.

Pejsaz

Pejsaz

Pejsaz

Zeleni otoci su blagih nagiba, udubljenja ili brdašca i svakog karakterizira jedinstveni sadržaj. Ponekad otvaraju, a ponekad skrivaju sadržaje iza pomno odabrane scenografije najraznovrsnijih hortikulturnih grupacija. Obuhvat je lišen prodora automobila jer se parkiranje odvija po rubnoj prometnici. Splin odignutih šetnica i bogato utopljene hortikulture zajedno s visinskim oblikovanjem zelenih otoka u konačnici poprima identitet velikog botaničkog vrta “BotaniKA” što bi pridonijelo jačanju brenda grada Karlovca i privuklo mnoge strane i domaće posjetitelje.

Centralni otok je zeleni otok – ishodište botaničkog vrta oko kojeg se radijalno šire ostali otoci. Na njemu se nalazi jezerce i oranžerija, zimski vrt u kojem bi se uzgajale kulture netipične za tamošnje podneblje. Neposredno pored smjestio se otok s leptirarijem. Niže uz obalu tik do leptirarija nalazi se otok “AquatiKa”, jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj čiji izložbeni postav predstavlja prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava. Sadržaji “Aquatice”, “BotaniKe” i “LeptirKa” međusobno se nadopunjavaju, stvarajući edukativni, turistički i zabavni element zelene infrasturkture desne obale Korane.

Na zelenom otoku ispod kupališta smješten je otvoreni hipodrom za jahanje na kojemu se mogu organizirati škole jahanja, terensko rekreativno jahanje i rehabilitacijsko jahanje. Uz hipodrom izgradit će se konjički klub za provođenje programskih aktivnosti koja po obliku prati obalu rijeke i nenametljivo se uklapa u postojeći kontekst.

Ne zadirući u zelenu infrastrukturu prostora i podižući razinu šetnice za 50 cm u odnosu na postojeću najvišu kotu obale, uspostavljeno je krajobrazno rješenje koje u potpunosti regulira plavno područje nudeći sigurnost objektima cijele godine. Komunikacija između otoka i obala rijeka povezuje prostor s gradom i uspostavlja novi odnos sa središtem Karlovca jačajući identitet grada u prostornom, programskom, turističkom, kulturnom i sportskom aspektu.

Koncept perivojnog rješenja novoga prostora stvara fuzija šume i botaničkoga vrta uz rijeku Koranu. Ideja je kroz perivojno rješenje uprizoriti artificijelni izvor Korane, rijeke koja je posebna po tome jer nema izvor. Korana nastaje kao nastavak Plitvičkih jezera. U ovom prostoru poput šume možemo naći niz ambijenata koji nastaju iz brojnih perivojnih kompozicija u svakom “otoku” ili u njihovoj korelaciji.

Pejsaz

Afirmiranjem smjera održivog urbanističkog planiranja tj. integriranjem pejsaža (landscape) u planerske principe stavit će karlovačku pejsažno-perivojnu tradiciju uz suvremeno oblikovanje i nove ekološke postulate u sam vrh dobrih primjera promišljanja i identitetskog oblikovanja grada i pejsaža (perivoja) jer jedno bez drugog ne postoji.

Svi natječajni radovi moći će se razgledati na izložbi koja će se održati u ponedjeljak, 28. rujna u 18.00 sati u dvorani i na otvorenom prostoru trga Aquatike – Slatkovodnog akvarija Karlovac.

Izvori podataka:
vizkultura.hr