Mora li budućnost karlovačke Zvijezde biti siva?


Autor: Andreja Žapčić

Originalan tekst dostupan na linku.


Izvori podataka:
Pogledaj.to
Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
Fotografije: Andreja Žapčić, Sunčica Žapčić

Iako predstavlja jedinstven povijesni i urbani prostor i do danas je zaštitni znak grada, karlovačka Zvijezda je postala siva zona grada na četiri rijeke iznimno duge i bogate povijesti i baštine. No, mora li i smije li i njezina budućnost biti baš tako siva?

Zvijezda Karlovac

foto_01 : Karlovačka Zvijezda, foto: Oliver Budimir (via Luka Lipšinić)

Rasprave o Zvijezdi vode se već gotovo pola stoljeća premda osim Karlovca još samo dva grada u Europi imaju takav tlocrt – Palmanova u Italiji i Novy Zamky u Slovačkoj.

Naime, grad tvrđava jedinstvene jezgre u obliku šestokrake zvijezde, ujedno jedan od rijetkih gradova koji zna točan datum svog nastanka – 13. srpnja 1579. godine, podignut je u svrhu obrane od turskih osvajača.

Njegova renesansna jezgra s pravilnim geometrijskim rasterom ulica i gradskih blokova te središnjim trgom, kao i bedemima i bastionima te palačama, trgovima, vojnim i sakralnim objektima predstavlja vrhunac tadašnjeg graditeljskog i fortifikacijskog umijeća.

Zvijezda Karlovac

foto_02 : Karlovačka Zvijezda, Izvještajni plan 1779. Državni arhiv Karlovac

Zvijezda je okružena dubokim šančevima u koje se za vrijeme opasnosti puštala voda iz Kupe, jedne od četiri rijeke na kojima leži Karlovac, a oblik tvrđave sačuvan je “crnom promenadom” koja se nalazi na mjestu nekadašnjih bedema. U središtu Zvijezde se nalazi Trg bana Josipa Jelačića koji je nekad bio najvažnije okupljalište i mjesto svih značajnih zbivanja.

Šančevi, nekad duboki šest metara, danas su dijelom zatrpani i u njima se nalaze parkovi i igrališta, a bunar u geometrijskom središtu Trga zamijenila je česma ukrašena alegorijskim prikazima rijeka, koja je vodu crpila iz zdenaca s Borlina.

Na Trgu se uz franjevački samostan nalazi crkva Presvetog Trojstva – najstarija građevina u jezgri i prva civilna zgrada, koja je izgrađena u isto vrijeme kad i tvrđava.

Crkva je izgorjela 1692., ali je na istom mjestu podignuta nova sa zvonikom visokim 44 metra, a arhitektonska cjelina crkve i pripadajućeg franjevačkog samostana s muzejom sakralne umjetnosti predstavlja nacionalni spomenik kulture.

Zvijezda Karlovac

foto_03 : Crkva sv. Trojice i franjevački samostan

Zvijezda Karlovac

foto_04 : Kužni pil

Na Trgu se još nalaze i parohijska crkva Sv. Nikole, učenički dom te zgrada gradskog Poglavarstva i dvije vojarne. Najstarija zgrada koja datira iz 1630. je kurija karlovačkog generala Vuka Frankopana na Strossmayerovom trgu, gdje su se vjenčali Katarina Frankopan i Petar Zrinski, kasnije ban Hrvatske.

U kuriju se danas smjestio Muzej grada Karlovca bogatog fundusa od 18.000 vrijednih predmeta, a nedaleko se nalazi i najstarija glazbena škola u Hrvatskoj koja datira iz 1804. godine.

Zvijezda Karlovac

foto_05 : Kurija Frankopana – Gradski muzej Karlovac

Na stranici Turističke zajednice grada Karlovca možete se detaljno informirati o bogatoj povijesti Karlovca i Zvijezde te virtualno 3D šetati karlovačkom Zvijezdom iz 18. i 19. stoljeća zahvaljujući projektu Nevena Cetinjanina uz pomoć kustosa Gradskog muzeja Karlovac Igora Čuliga zaslužnog za povijesno istraživanje te Igora Nuholda za programiranje.
Također, nezobilazno odredište za put u povijest ne samo Karlovca, nego i Zvijezde svakako je i prvi Virtualni muzej povijesne fotografije KAfotka fotoreportera i neumornog istraživača karlovačke foto-povijesti Dinka Neskusila.

Zvijezda Karlovac

foto_06 : KAfotka

Zvijezda Karlovac

foto_07 : KAfotka

No, današnje stanje Zvijezde vrlo je tužno, da ne kažemo tragično s obzirom na njezinu neupitnu tipološku i povijesnu vrijednost te iznimno bogatu povijest i mnogobrojne neiskorištene potencijale.

Grad još uvijek trpi posljedice “nedavnih” ratnih djelovanja koja su dodatno narušila loše stanje građevinskog fonda i infrastrukture te sociološko demografsku sliku pri čemu jedno za sobom povlači drugo i tako se zatvara začarani krug premda iz nekih kuteva slika izgleda drugačije.

Zvijezda Karlovac

foto_08 : Glazbena škola

Zvijezda Karlovac

foto_9 : Pogled iz Zvijezde preko šanca prema Promenadi

Zvijezda Karlovac

foto_10 : Košarkaško igralište u Šancu

Zvijezda Karlovac

foto_11 : Šanac ispred Glazbene škole

”Pojedini dijelovi Zvijezde koji su zahvaćeni velikim građevinskim projektima, započeti između dva svjetska rata, danas izgledaju sasvim pristojno i žive na način koji kod slučajnog prolaznika odaje sliku o tome kako situacija u Zvijezdi i nije tako strašna. Realno stanje je daleko od toga”, upozorava mladi arhitekt Luka Lipšinić, koji je u Grazu diplomirao upravo na temi Zvijezde: ”Njezina novija, zapadna strana svojom arhitekturom, estetikom i strukturom odudara od ostatka građevinske ostavštine te stoga ni na koji način nije i ne bi smjela biti njen prezenter. To su, na kraju krajeva, zgrade koje su izgrađene na samom rubu zapadnih šančeva i funkcioniraju kao neka vrsta paravana.

Puno veći dio gradske jezgre, počevši od ulice Jurja Križanića u smjeru Trga bana Jelačića, preko Radićeve ulice koja je zapravo žila kucavica Zvijezde, sve do famozne ‘Kineske’ četvrti na samom istočnom djelu Zvijezde je zapušten, bez života, ali i smislenog urbanog profila, s autentičnim graditeljskim i urbanističkim naslijeđem. Posebno bolna točka je upravo ‘Kineska’ četvrt (dio uz Šimunićevu ulicu) u kojoj se nalaze većinom privatne kuće, a mora se spomenuti i sve moguće objekte vojne i druge provenijencije, koji se nalaze u vlasništvu države”.

Zvijezda Karlovac

foto_12 : Trg bana Jelačića i vojarne – Oružana i “Brentano”

Zvijezda Karlovac

foto_13 : Šimunićeva ulica KaPortal, foto: Luka Lipšinić

Zvijezda Karlovac

foto_14 : Klaićevom ulicom do Trga bana Jelačića

Zvijezda Karlovac

foto_15 : Raskrižje Klaićeve i Haulikove

Da su zgrade koje okružuju Trg bana Jelačića i stambeni fond “Kineske četvrti” posebno bolne točke jer se doslovno raspadaju i predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike, upozoravaju i iz udruge za društveni razvoj “KA Matrix” koja s udrugom za razvoj građanske i političke kulture “Polka”, Gradom Karlovcem, Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu i Veleučilištem u Karlovcu, između ostalog, i projektom karlovačkog javno-civilnog partnerstva “Star Voice/Glas Zvijezde” zagovara sudjelovanje građana u učinkovitom upravljanju i povećanju transparentnosti revitalizacije stare gradske jezgre.

No, najproblematičnije točke, ističu, ”istovremeno predstavljaju i velik potencijal za oživljavanje Zvijezde, uz vraćanje sadržaja u Radićevu ulicu i obnavljanje povijesnog identiteta putem obnove fortifikacijskog sustava gdje je to moguće i obnova stambenog fonda”.

Zvijezda Karlovac

foto_16 : Bosanski magazin- Urbanistička početnica 2015

Premda im je Zvijezda “pod nosom”, mnogi je Karlovčani i Karlovčanke doživljavaju kao “nekad bilo, sad se spominjalo” ili im je ona u najmanju ruku apstraktna dok je struka uglavnom podijeljena oko poimanja obnove devastiranih zgrada – replike, rekonstrukcije, interpolacije …

No, koliko su građani i struka doista svjesni njezine važnosti i željni njezine revitalizacije, pitamo mladog arhitekta: “Itekako su svjesni važnosti Zvijezde, njenog značenja za grad Karlovac i ukupnu kulturno-povijesnu ostavštinu hrvatskog naroda i države. Bez Zvijezde ne bi ni bilo današnjeg Karlovca. Ali, nažalost, opće stanje svijesti vezane uz Zvijezdu je više pasivno nego aktivno.

Nakon izgradnje gradske četvrti ‘Novi Centar’ u drugoj polovici 20. stoljeća, veći dio stanovništva stare gradske jezgre preselio je u novoizgrađene stambene objekte, a Zvijezda je tada u većem dijelu ili u potpunosti prepuštena tadašnjoj vojsci, koja je bila usko vezana uz razvoj grada Karlovca, a na kraju krajeva i vojno obrambeni interes nekadašnje carevine je i bio razlogom za njegov nastanak”.

Zvijezda Karlovac

foto_17 : Pogled na vojarnu “Brentano” iz Haulikove ulice

Zvijezda Karlovac

foto_18 : Pogled na vojarnu “Brentano” iz Haulikove ulice

Zvijezda Karlovac

foto_19 : Daskama ograđena stara vojarna – Oružana (Zeughaus)

Zvijezda Karlovac

foto_20 : Karlovac Zvijezda – u gornjem lijevom kutu, foto: Matej Mic (via Luka Lipšinić)

”No, izlazak vojske iz grada nakon Domovinskog rata na kraju je rezultirao konačnim padom tog značenja. Iseljavanje vojske iz svih mogućih vojnih objekata u Zvijezdi stvorio je svojevrsni vakuum koji se do dan danas nije popunio, a otvaranje poslovnog kompleksa uz novu tržnicu, na drugoj strani brze ceste i pruge (prometnice koja fizički dijeli novi i stari centar) je bio najveći udarac na Zvijezdu od kojeg se više nije mogla oporaviti.

I Zvijezda živi u karlovačkoj svijesti, ali ju nitko ne oživljava u zbilji. Nove generacije doseljenika u grad kao i nove generacije Karlovčana ne doživljavaju Zvijezdu toliko bitnom gradskom aglomeracijom ili to barem ne pokazuju. Neki od njih nisu nikada ni nogom stupili u Zvijezdu, a neki su čak i ‘zaslužni’ za njenu devastaciju”, objašnjava Lipšinić.

S druge strane, ”zbog pridržavanja strogih smjernica, posebnih uvjeta i pravila, struka u konkretnom djelovanju ispada, u očima javnosti, tromom, nezainteresiranom, svojevoljnom i ekskluzivnom što”, napominje, ”nije istina jer postoje primjeri obnove koji prikazuju drugačije, a najveći problem je u lošoj komunikaciji između struke i građanstva, ali i taj se trend kroz rad raznih nevladinih organizacija i njihovih projekata mijenja”.

Zvijezda Karlovac

foto_21 : Velika pješačka vojarna “Brentano”

Zvijezda Karlovac

foto_22 : Vojarna “Brentano”

Prema posljednjim podacima, u Zvijezdi se uz crkve i Veleučilište, Muzej Grada Karlovca te Gradsku upravu nalazi još oko 240 kuća, ali je velik dio njih ruševan i tu živi 900 stanovnika, od kojih 30 posto njih prima socijalnu pomoć od države. No, valja reći da se s tim problemom susreću i ostali povijesni gradovi, a pokušaji obnove i revitalizacije Zvijezde traju od početka druge polovice 20. stoljeća kada je povijesna jezgra Karlovca “Zvijezda” proglašena spomenikom kulture i od tada do danas izrađeno je nekoliko analitičkih dokumenata sa smjernicama obnove i revitalizacije.

”Tijekom 2007./2008. izrađivana je studija ‘Preporod karlovačke gradske Zvijezde’ kojom je predloženo da revitalizacija Zvijezde započne obnovom javnih trgova koja bi trebala ubrzati realizaciju ostalih investicija i omogućiti primjeren razvoj.

Stoga je 2008./2009. godine proveden urbanističko-arhitektonski natječaj za revitalizaciju središnjeg dijela Zvijezde. Prvonagrađenim radom proglašeno je idejno rješenje autora Penezić & Rogina arhitekti kojim je predviđena rekonstrukcija bloka bivše vojarne (Oružana), izgradnja podzemne garaže i uređenje glavnog gradskog trga te je za navedene zahvate 2013. izdana lokacijska dozvola”, podsjeća pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brezović.

Zvijezda Karlovac

Zvijezda Karlovac

Zvijezda Karlovac

Zvijezda Karlovac

foto_23 : Penezić i Rogina, prikazi iz nagrađenog rada

”Do tog perioda realizirani su i brojni pojedinačni projekti: obnova zgrade Magistrata, Gradskog muzeja, Đačkog doma, prenamjena vojarne u Radićevoj ulici u Trgovačko-ugostiteljsku školu, uređenje Obrtničkog centra, Studentskog centra, objekata Veleučilišta (Kadettenschule, vojarna bana Josipa Jelačića), uređenje Studentskog doma i drugi manji zahvati koji su doprinijeli poboljšanju kvalitete prostora, a u tijeku je priprema projekata za obnovu Knjižnice za mlade/DAGGK, zgrade Kamod za potrebe Konzervatorskog odjela i drugih korisnika, obnova Haulikove 6 i zgrade Gradske uprave”, pobrojala je Brezović te od konkretnih projekata istaknula rekonstrukcije ulica i Radićeve, izgradnju Glazbenog paviljona, rekonstrukciju Oružane s izgradnjom podzemne garaže i uređenje Trga bana Josipa Jelačića, a od većih privatnih investicija najdalje je odmakla rekonstrukcija hotela Central.

Zvijezda Karlovac

foto_24 : Studentski dom prije obnove – Studentski centar Karlovac

Zvijezda Karlovac

foto_25 : Studentski dom nakon obnove – Studentski centar Karlovac

Pa ipak, svaki je dosadašnji plan obnove ostao mrtvo slovo na papiru, a često se iznova pisalo napisano – zašto bi sada bilo drugačije? – pitaju se mnogi koji se sjećaju kako Zvijezda, između ostalog, često služi i za skupljanje političkih bodova (pred izbore).

Brezović kaže da je ”povijest zaštite i obnove Zvijezde ujedno i povijest mnogih rasprava stručne i opće javnosti, povijest izrade brojne dokumentacije različite kvalitete i sadržaja, uz karakterističnu različitost, čak i oprečnost stavova o brojnim temama, kao npr. promet i parkiranje u Zvijezdi, obnova bedema, razvoj Veleučilišta i Studentskog centra, rušenje zgrada i brojne druge.

Primjerice, da je prenamjena vojarne u šancu u studentski dom bila nezakonita, tvrde u Udruzi za razvoj i zaštitu kulturne i prirodne baštine Karlovca, koja se zalaže za obnovu originalnog izgleda šančeva i bedema sa zaštitom takozvanog kulturnog krajolika što je zeleni pojas uz Koranu i smatraju da je prenamjena vojarne potez koji će to u potpunosti onemogućiti i tako dalje “pridonijeti” devastaciji renesansne arhitekture u Hrvatskoj.

Kako bilo, Strategijom razvoja Grada Karlovca 2013-2020 revitalizacija Zvijezde je istaknuta kao jedan od tri strateška cilja razvoja Grada, a temeljni dokumenti za njezinu obnovu su urbanistički plan uređenja temeljen na kvalitetnim, konkretnim i detaljnim stručnim podlogama, čija je izrada pri kraju, te plan upravljanja koji se priprema i kojim će biti određen model upravljanja Zvijezdom.

Zvijezda Karlovac

foto_26 : Kavana Central

”Grad čini sve što je u njegovoj moći, ali moramo biti svjesni da Zvijezda nije jedini problem Karlovca. Gospodarstvo je na klimavim nogama i gradske vlasti se trude što bolje uložiti svoje financije tamo gdje je najpotrebnije, a vrijeme će pokazati koliko su studije bile ispravne kao podloga planu, a sam plan osnova za stvaranje novih vrijednosti u sklopu Zvijezde”, smatra Lipšinić dok u KA Matrixu smatraju da su ”i građani i javna uprava u ovom trenutku odlučni da se tome stane na kraj”.

Svjesni su da su financijska sredstva uvijek problem, ali i ukazuju na to da se ”određene važne korake može napraviti, poput sređivanja dokumentacije i davanja prioriteta izradi projekata vezanima za revitalizaciju Zvijezde, koje se može prijaviti na europske fondove”.

Nastavak analize stanja karlovačke Zvijezde te o mogućnostima njezine revitalizacije čitajte ovdje.

Izvori podataka:
Pogledaj.to
Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
Fotografije: Andreja Žapčić, Sunčica Žapčić